Вчера опашката на ГКПП ''Видин от румънска страна стигна до 13

...
Вчера опашката на ГКПП ''Видин от румънска страна стигна до 13
Коментари Харесай

Николай Рашков: Трябва да получим отговор каква е процедурата за буферния паркинг във Видин

Вчера опашката на Граничен контролно-пропусквателен пункт ''Видин "  от румънска страна стигна до 13 километра. От България - надвишава 6. Капацитетът на буферния паркинг към този момент е привършен. Камионите изчакват за самото влизане в него. Това, което поставихме на масата днес с сътрудници от Министерство на вътрешните работи, е най-важното - да се провежда метод, по който хладилните камиони и стоките с температурен надзор да могат да минават ускорено, като за задачата е належащо реализирането на комуникация с румънската страна. Това сподели за Novini.bg - кандидат за евродепутат от ГЕРБ - СДС, член на експертната група по превоз в Европейската комисия.

В съответния случай той приказва в качеството си на представител на съюза на Международните превозвачи. Рашков е и персонално зает с казуса, защото самият той ръководи компания, занимаваща се с активност в областта на транспортния отрасъл. 

" Трябва да получим отговор каква е процедурата за буферния паркинг във Видин - кой би трябвало да влиза, кой не. Как би трябвало да бъдат сортирани камионите и по какъв начин работи системата за така наречен виртуална опашка ", безапелационен е. 

По-рано той взе участие в среща с представители на Министерство на вътрешните работи, като по думите му от Министерството са посочили ангажираност и са реагирали за по-малко от 12 часа. " Ситуацията ставаше безконтролна.  Миналата седмица не видях кола на полицията, единствено на частни охранителни компании. Колегите от Видин, които бяха през днешния ден на срещата, споделиха същото. От Министерство на вътрешните работи обясниха, че от полицията нямат ангажимент за контролрането на трафика към паркинга ", посочи Рашков. 

Той е убеден, че казусът ще се реши с конструктивен метод. " На срещата присъсътва представител на посолството на Румъния, който ни даде спомагателна светлина по въпроса какво се случва от тяхна страна. Има ангажираност за връзка. Можем да пожелаваме от тях оперативното отношение, което получават от българска страна. Ключово значимо е да знаем какъв е режимът, при който видинските компании могат да минават през границата ", заключи. 

След извършената през днешния ден среща, бяха взети следните съответни ограничения:

- Министерство на вътрешните работи се ангажира да обезпечи ефикасен метод за реализиране на ускорено преминаване на хладилните камиони, съгласуван с техните нужди;

- Министерството пое отговорност да работи в пълна съгласуваност с румънската страна за възобновяване на потенциала на обработка на камионите на ГКПП " Видин " ;

- За сряда (29-ти май) от 13.00 ч., във Видин е планувана публична среща, на която ще бъдат набелязани конкретни ограничения вследствие на които да се стигне до облекчение на трафика на гранично-пропускателния пункт. Ще бъде изчистен и въпросът към процедурата за потребление на буферния паркинг. В срещата ще вземат присъединяване всички български институции, които имат отношение по тематиката.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР